Røvhul

Røvhul er et supersjovt og meget hurtigt kortspil for hele familien. Der er ikke så mange taktiske overvejelser, men det kan selvfølgelig også være befriende i sig selv. Som navnet mere end antyder, så er der her tale om et spil med indlagt håneret.

 

Antal spillere: 3-4 spillere
Materialer: 1 spil kort (med jokere)

Navnet er grimt – det medgiver jeg meget gerne. Men det er der jo egentlig ikke noget at gøre ved. Røvhul er spillet navn, så det må vi jo hellere holde fast i, uanset om vi kan lide det eller ej – men lad os starte med enden…

 

Spillet afslutning

I alt sin enkelthed går Røvhul ud på at være den første til at komme af med sine kort (han benævnes “Præsident”). Den sidste, der kommer af med kortene får den lidt uskønne titel “Røvhul” – deraf spillets navn. Hån og drillerier er med andre ord en fast del af kortspillet.

Røvhullet skal aflevere sit bedste kort til præsidenten i næste omgang. Præsidenten afleverer omvendt sit dårligste kort til røvhullet. På den måde, kan det være ret vanskeligt at komme af med titlen “Røvhul”.

Spiller man 4 personer, så udnævnes endvidere et vice-røvhul og en vice-præsident. Kortene skifter herefter hænder på følgende måde inden næste omgang:

 • Præsident. Afleverer to kort til røvhullet (bestemmer selv hvilke).
 • Vice-præsident. Afleverer et kort til vice-røvhullet (bestemmer selv hvilket).
 • Vice-røvhul. Afleverer det højeste kort til vice-præsidenten.
 • Røvhullet. Afleverer de to højeste kort til præsidenten.

Kortenes værdi

Treeren er det laveste kort, derefter 4’eren, 5’eren osv. hele vejen op til esset.
De bedste kort i spillet er 2’erne og jokerne, der kan smides oven på alle andre kort og rydde bordet – og det er temmelig praktisk!

Sådan spiller du

Det første der sker, er at kortene blandes og deles ud. Det kan hænde at spillerne ikke får lige mange kort, og det lever man så med.

Den spiller, der har Klør 3 har æren af at starte og SKAL starte med at spille dette kort ud. Han kan vælge enten at lægge den ud enkeltvis eller lægge to, tre eller måske endda fire treere ud på bordet samtidig.

Lægger han 2 3’ere ud, skal den næste spiller så også lægge et par ud. Smed han tre 3’ere ud til en start, skulle næste spiller så også lægge 3 ens ud ovenpå. Lægger han f.eks. 3 niere ud, skal næste spiller i rækken, så også lægge tre ens ud, der mindst skal have værdien ni. Alternativt kan han vælge at rydde bordet med en 2’er eller en joker, og så selv starte forfra.

 

Hvis der på noget tidspunkt kommer til at ligge fire ens ude på bordet, så ryddes bordet også.
Dette kan ske, hvis en spiller f.eks. spiller 4 femmere ud. Eller hvis en spiller smider 2 syvere og den næste også smider 2 syvere. Bordet ryddes og ham der smed de sidste to syvere starter en ny omgang.

En prøveomgang

Der gives kort. Og præsidenter og røvhuller bytter henholdsvis 1 og 2 kort med hinanden (fordækt, så andre ikke kan se, hvad de får).

røvhul

Step 1
Spiller 1 starter, eftersom han har klør 3. Han starter med at smide et par ud (Klør 3 + Spar 3).
Dette tvinger spiller 2 til også at spille et par.

Step 2
Spiller to vælger at spille to firere ud. Han kunne også have valgt at smide en joker (eller en 2’er) eller melde pas, hvis han ikke kunne være med.
Havde han haft f.eks. tre femmere kunne han også vælge at splitte dem op ved kun at smide 2 femmere ud. Men om det ville være klogt?

Step 3
Spiller 3 er glad og godt tilfreds, for han kommer af med 2 syvere.

Step 4
Så er det spiller 4 til at spille ud. Han sidder godt nok med to seksere, men kan ikke smide dem, da han mindst skal smide et par syvere.

Step 5
Turen fortsætter rundt og det bliver spiller 1’s tur igen. Han vælger at smide 2 tiere ned på bordet. Derved ligger der 4 tiere ude på bordet, som derefter ryddes (reglen om fire ens).
Han starter næste omgang.

Sådan fortsætter spillet indtil kun en af spillerne sidder med kort tilbage – han kaldes “røvhul” og må gerne hånes 🙂

God fornøjelse!

27 tanker om “Røvhul

 1. Man kan også spille spillet med så lidt som 2 spillere. Så skal man bare sørge for at dele 6 – 8 kort til en blind makker så man ikke ved hvad den anden sidder med. Ellers tak for at genopfriske reglerne, ligesom jeg husker dem.

   • den der “rydder ” bunken lægger kort ud igen…
    Se senere kommentar. Det gælder også som jeg kender det, at spiller der ikke er i stand til at rydde eller stikke med mindst lige kort, skal tage bunken op på hånden og starte en ny….

 2. Hvis man spiller 3 spillere, hvad hedder titlerne så?, Vice-Røvhul, Røvhul og President, eller Vice-President, President og Røvhul?

  Og hvad og hvem skal han give til?

   • Jeg plejer at spille med at når der er mere end 4 spillere, så hedder det: Præsident, Vicepræsident, Borger, (Evt. flere borgere hvis der er mere end 5 med) Vicerøvhul og Røvhul. Bare så alle ved at man sagtens kan være mere end 4?

 3. hvis man siger “pas” skal man så vente til det bliver ens tur igen eller til bunken rydes?

  • Vi plejer at spille med, at man er ude for hele runden, når man siger pas. Altså kan man først være med igen, når bunken er blevet ryddet 🙂

 4. jeg mener da, at den spiller der ikke kan lægge kort ned, skal tage bunken op….

 5. Jeg her altid spillet med at 3 og joker er rydder og 2 er højest derefter A så K, D, B, 10,9,8,7,6,5,4 og at første kort der blir lagt ud er ♤4 så er lidt forvirret ?

 6. Okay vi har et kæmpe dilemma her og ville være rart med lidt hjælp. Vi havde følgende sceneria og vil så gerne finde ud af hvem der starter næste runde.
  Spiller et smider et kort
  Spiller 2 siger pas.
  Spiller 3 smider et kort
  Spiller 1 smider et kort
  Og spiller 3 kan ikke smide noget og melder derfor også pas.
  Dilemmaet er om spiller 2 eller 3 skal starte?
  Spiller 3 er den sidste af de spiller 2 og 3 der har smidt og spiller 2 meldte pas før.

 7. Spiller 1: starter bunken med 3 femmere
  Spiller 2: ligger 3 niere
  Spiller 3: sidder med den sidste 9’er
  Kan man rydde bunken med den sidste 9’er
  Ifht. 4-ens-kort-reglen ?
  Eller er det kun når kortene enten falder parvis eller enkeltvis 4-kort-rydder-reglen ?

  • Det plejer vi ik at spille med for når der er lagt 3 kort er der lagt 3kort så må den anden spiller dsv bare vente og lå ligge 3kort

 8. Hvis spiller 1 starter med at smide klør 3, og spiller 2, også lægger en 3’ere i bunken må spiller 3 så gerne smide 2 3’ere i bunken, når spiller 1 har startet bunken med kun at lægge 1 kort?

  • Nej, man må kun smide samme antal kort som er smidt frastarten af i den pågældende runde.

 9. Hvis man slutter som den første af med alle sine kort, og det ender ud i at bunken ryddes, vinder eller taber man så?

  • Den der først kommer af med sine kort er præsident .
   Når vi var mange, lavede vi en masse titler nedadgående i rang, fx. Præsident, Vicepræsident, borgmester, læge, kommunalarbejder,, flaskedreng, vicerøvhul, røvhul.
   Når vi var så mange, spillede vi med 2 spil kort.

 10. Jeg har et lille dilemma om hvem der rydder bunken
  Spiller 1: lægger 3 syvere og er dermed færdig og præsident
  Spiller 2: siger pas
  Spiller 3: siger også pas. Men spiller 3 var den sidste tilbage der ikke havde sagt pas, for spiller 2 sagde jo pas først.

  Er det så spiller 2 eller 3 der rydder bunken?

  • Så ryder man bordet, men det er forskelligt hvordan man vil spille, man kan også spille med at man ikke må det

 11. Min bror og mig spillede røvhul allerede som skolebarn som 11-12 år gamle.
  Reglerne hos lignede efter aftale OLSEN.

 12. Betyder præsidenten skal give sine 2 dårligste kort til røvhullet, betyder det så at det er det laveste kort eller?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *