Settlers fra Catan

Settlers fra Catan er en af de absolut mest populære brætspil de senere år. Det har vundet stort set alt, hvad der er at vinde af priser inkl. den store ”Spiel des Jahres”-pris. Men hvad handler spillet egentlig om?

Nede i æsken finder du alt hvad der skal til for at spille spillet. Dette inkluderer sekskantede papbrikker, små stykker træ, der skal indikere veje og huse og en masse kort.
Reglerne er lette nok at forstå, men ikke så letforståelige, at du kan spille det direkte – der skal lige en prøveomgang til.

Hvad der adskiller Settlers fra Catan fra mange andre brætspil er måden selve spillepladen fungerer på. I stedet for et fast bræt, der altid er ens, så spilles Settlers i stedet på et bræt, der laves ud af de sekskantede papbrikker – på en ny måde hver gang.
Ovenpå disse papbrikker lægges en ressource-brik, der indikerer, hvilke ressourcer man kan få fra feltet.

Efterhånden som spillet skrider frem placerer alle spillerne landsbyer og byer på brættet. Disse betales med ressource-kortene. Eftersom hver eneste landsby skal være minimum 2 veje væk fra en anden, går der hurtigt konkurrence i at placere sig rigtigt på brættet, så man både kan få masser af ressourcer og samtidig holde de andre spillere væk fra dem.

Den med flest ressourcer kan bygge mest, høste flere ressourcer bygge endnu mere osv. osv.

Og vinderen er…
Vinderen er den spiller, der først opnår 10 point. Der tildeles 2 point til den, der har den længste sammenhængende vej, 2 for hver by, 1 for hver landsby samt 2 point for den, der har flest riddere (en speciel slags ”prøv lykken” kort).

Settlers fra Catan er ganske enkelt et genialt spil. Det evigt foranderlige bræt gør, at ikke to omgange er ens, strategien skal tilpasses brættet, og den ressource som I kæmpede hårdest om i sidste spil, er måske den mest almindelige i næste.

Derudover betyder terningen, at der også er et element af held i spillet. Det er godt, for det gør, at spillet også er sjovt at spille for en ny spiller. I skærende kontrast hertil står f.eks. skak, som – omend det er et godt spil – er hamrende uinteressant for en urutineret spiller, han får ganske enkelt ikke et ben til jorden.

 

3 tanker om “Settlers fra Catan

  1. Vi er lige begyndt at spille det med sønnen på 10 år. Efterhånden som vi er blevet mere trænede, så er spillet blevet meget sjovere. Skønt at opdage det, det har ligget hengemt i et skab i mange år.
    Kan varmt anbefales.

  2. jeg fik det i fødselsdagsgave og det er mega sjovt vi har allerede spillet det et par gange min lillebror syntes det er lidt kompliceret men han vænner sig mere og mere til det så det skal nok blive godt.
    kan varmt anbefales.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *