Yatzy

Yatzy er et klassisk terningspil. Det indeholder en god mængde strategi, så det egner sig ikke til helt små børn. Til gengæld egner det sig fortrinligt til store børn og voksne i alle aldre.

 

Antal spillere: 2 eller flere
Materialer: 5 terninger og en spilleplade.

Forberedelse til yatzy

Det allerførste, der skal være i orden, når man spiller yatzy er raflebæger, 5 terninger og en spilleblok.

Blokken kan du hente og printe lige her.

SpillereglerFem ens – så er der slået yatzy

Reglerne er enkle: Den spiller som opnår flest points vinder.

Hver spiller har ret til 3 terningkast, som man dog ikke behøver at bruge. Spilleren afgør selv hvilke terninger han vil gemme og hvilke han vil kaste om. Pointtallet skrives i en af rubrikkerne på blokken. Rækkefølgen på blokken behøver ikke at blive fulgt.

Eksempel: Første kast af de 3 giver 1-4-4-6-3. Spilleren lader 4’erne ligge og kaster de øvrige terninger om, som nu giver 2-5-4. 4’eren bliver liggende og spilleren kaster de øvrige terninger om som giver 1-1. Resultatet bliver “fuldt hus” (4-4-4-1-1) pointtal 14, som noteres i rubrikken “hus”. Hvis det sidste kast havde været 3-1, så var resultatet blevet (4-4-4-3-1), pointtallet 12, som man f.eks. kan notere i rubrikken 4-ere.

Kan et pointtal ikke placeres, det vil sige at alle blokkens rubrikker hvor kastet kunne placeres er optaget, skrives 0 point i en af de øvrige rubrikker (spilleren kan selv vælge i hvilken rubrik, der skal skrives nul) eller også noteres det samlet pointtal i “chancen”.

Hver rubrik må kun anvendes én gang. Ved et samlet pointantal på 63 eller mere på pointblokkens øverste halvdel, tildeles en bonus på 50 point. Den maksimale pointsum på øverste halvdel er 105, bonusen ikke medregnet, og på den nederste halvdel 219 point, hvilket giver maksimalt 374 point.

Forklaring til yatzy-blok

Bonus: Hvis summen er 63 eller derover.
1 par: Når to terninger er ens.
2 par: Når 2×2 terninger er ens.
Tre ens: Når tre terninger er ens.
Fire ens: Når fire terninger er ens.
Lille straight: 1,2,3,4,5.
Stor straight: 2,3,4,5,6.
Fuldt hus: Når tre og to terninger er ens, f.eks. 2,2,2,3,3=12.
Chance: Summen på alle fem terninger tælles sammen og noteres på pointblokken. Rubrikken er god at have i “baghånden”.
Yatzy: Alle fem terninger viser samme tal. Yatzy giver altid 50 point, uanset om det er 1’ere eller 5’ere, den er slået med.

Varianter

Yatzy findes i et hav af varianter. De typiske er spil med 6 terninger, hvor man udover ovenstående også kan lave 3 par, 2 x 3 ens mv. Dette spil benævnes ofte gigant-yatzy, mega-yatzy, kæmpe-yatzy el. lign.

En anden klassisk variant er, at yatzy giver øjnene x 10. Dvs. at hvis man slår fem 6’ere, så tæller den 60, men kun 30, hvis det er i 3’ere.

5 tanker om “Yatzy

  1. Er der nogen som ved hvad de forskellige betyder som f.eks lillemor, knold, skipperskræk osv. 🙂

    • ja, der spilles Yatzy med 12 terninger, og man bruger et skema, der fylder et ark A 4. Skemaet indeholder de muligheder, som 12 terninger giver. Mon ikke boghandleren har et mindre lager af skemaet.
      Nogle af slagene har navne som bl.a. skipper skræk

      Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *