Rummikub

En klassiker inden for familiespil er Rummikub. Det spilles af 2-4 spillere fra ca. 8 år og op. Med over 30 år på bagen kan det i den grad siges at have tiden på sin side.
Rummikub kan vel godt med nogen rimelighed kaldes en videreudvikling af domino.

Spillet går ud på, at hver spiller får tildelt 14 brikker. Alle brikkerne er nummereret fra 1 til 13 og fordelt i fire farver (blå, rød, gul og sort). Dertil kommer 2 jokere.
Det gælder om først at komme af med de 14 brikker – og det er lettere sagt end gjort.

For at komme af med sine brikker må man lægge dem ned i grupper af minimum 3. F.eks. 7, 8 og 9 i samme farve eller måske 3, 4, 5 og 6 i en anden farve.
Derudover må man også lægge tre ens (f.eks. tre 7’ere) ned i forskellige farver. Dvs. en rød, en gul og en blå 7’er må lægges ned, men ikke 2 blå og en sort.

For overhovedet at begynde at lægge ned, kræver det, at du selv kan lægge 30 point ned (f.eks. tre 11’ere, 9-10-11 mv.).
Når så du er ”på bordet”, må du begynde at rykke rundt på det hele – og her kræves der et godt overblik!

Hvis der f.eks. ligger en serie 2-3-4-5, må du lægge en 1’er til og bruge 4’eren og 5’eren til noget andet. Det eneste krav er bare, at når du er færdig så ligger der minimum tre i en serie og du har ikke taget nogen på hånden.
I ovenstående billede er der f.eks. en mulighed for at blive færdig. Den blå 6-7 lægges til 3-4-5. 3’eren tages væk derfra og kombineres med den gule og røde 3’er. Bang – du har vundet!

Spillet koster 150-200 kr. og kan købes i alle velassorterede legetøjsforretninger.

Det fås i øvrigt også i en udgave med bogstaver i stedet for tal, men min personlige holdning er, at det ikke er nær så sjovt som tal-udgaven – men det er nok et temperamentsspørgsmål.

4 tanker om “Rummikub

 1. For at komme i gang med spillet skal man lægge 30 point ned.
  Skal det være i samme farve med numerisk rækkefølge? Må det være forskellige farver.eller hvad? Mvh. Frede Pedersen.

  • Hej Frede
   Vi spiller med, at man må blande det lige så tosset som man vil.

   Så 3 toere og serien 7+8+9 er altså nok.

 2. Må man godt lægge jokeren og ‘en anden brik ned til nogle der ligger der i forvejen? F.eks. Der ligger 567 så lægger jeg en joker og en 9 ?
  Eller skal jeg lægge 3 ned fra hånden incl. Jokeren?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *